Kan vara min personliga smak, men har inte Grönan återigen raddat upp landets absolut bästa kavalkad av artister inför ’18? Jag är dock kluven, för det går alltid ha åsikter om den sneda konkurrenssituationen det skapar mot andra aktörer i branschen när ett nöjesfält, med sin unika position och möjlighet att erbjuda stora artister till ordinarie entrékostnad, blir en så stor arrangör av livemusik. Inte lätt att möta för den som måste täcka alla omkostnader, teknik, gage, lokalhyra etc i biljettpriset. På västkusten hittar vi samma utveckling hos kommunägda Liseberg som gjort sig till en direkt konkurrent mot privata konsertinitiativ i Göteborg. Är det ens lagligt?

Som frekvent Stockholmsbesökare och konsument av livemusik är det onekligen tacksamt att i princip kunna lösa säsongskort och sedan, med viss jobb/tidsplanering, kunna bestämma på dagen om jag ska se en artist. Det känns som en ren lyx i dessa tider då arenajättarna förutsätter att man ska veta att man vill se en specifik artist, ett specifikt datum, 8-10 månader i förväg då biljetterna släpps och säljs slut över dagen. Jag lever inte med den framförhållningen. Det är en tröttsam utveckling för den som minns hur det var på den något mer sansade tiden då man i princip kunde bestämma samma dag om man ville se Iron Maiden, Michael Jackson eller David Bowie – och köpa en biljett hos närmsta ombud för att traska bort till arenan och titta. Nästa år bojkottar jag därför Friends och Ullevi och väljer spontana Grönan dom kvällar som passar mig!

Nöjesfältens inblandning i livebranschen slår dock inte främst mot jättarna, utan mot alla mindre kulturaktörer som kämpar för sin överlevnad och på sin höjd får några kronor över från varje arrangemang på konserthallarna och klubbarna runtom i landet. Inte lätt att stå som arrangör på Pustervik, Trädgården eller Sticky Fingers i Göteborg, när den egna kommunen erbjuder artister i samma klass till subventionerade priser.

Vad tycker du? Är nöjesfältens roll som konsertsrrangörer ett hot mot branschen eller en frisk fläkt som möjliggör spontanitet?

3 Shares

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Arkiv